Newsletter
Vreau să aflu noutăţile şi promoţiile
 
Ecomagazin - Stirile de mediu

Totul despre scutecele lavabile

Scutecele lavabile sunt la fel de ușor de folosit ca și cele de unicș folosință. Nu mai sunt ca acum 20 de ani (voluminoase, incomode, prinse cu ace de siguranță și învelite cu o mușama). Acum sunt subțiri și foarte absorbante și se montează pe bebeluș la fel ca un scutec de unică folosință, cu ajutorul unui arici sau a unor capse, având un chiloțel impermeabil foarte haios, cu imprimeu vesel sau în culoare uni. Mărimea este unică, putându-se ajusta pe măsura ce bebe crește.
Daca vreți să scăpați de dermatita de scutec, de iritații și tot felul de creme inutile, dacă vreți să evitați contactul pielii bebelușului cu chimicalele din scutecele din plastic (gelul polimer de tip SAP) folosiți scutecele lavabile Grovia cu interior din bumbac organic! Dacă nu vedeți avantajele acestui tip de scutece gândiți-vă cum ar fi să purtați dvs un scutec uriaș din plastic 24 de ore din 24. Nu-i așa că ați prefera un material textil (bumbac) pe piele?


Iată care sunt avantajele scutecelor refolosibile:


1. În primul rând vorbim de sănătatea bebelușului: pielea lui nu intră în contact zilnic cu chimicale care îi pot provoca iritații sau dermatită de scutec. Sunt chiar mulți copii cu dermatită atopică, accentuată de folosirea scutecelor de unică folosință. În schimb, scutecele lavabile învelesc fundulețul bebelușului într-un material natural, moale și absorbant. Când îi luați hăinuțe, le alegeți pe cele din bumbac, nu din poliester sau alte fibre artificiale. De ce nu ați face la fel și în cazul scutecelor?
2. Sunt mai economice: dacă faceți un calcul la o medie de 7-8 scutece schimbate pe zi, ajungeți în 2,5 ani la aproximativ 6800 de scutece. Cu un cost mediu de 1 leu/scutec ajungeți la cheltuieli de 3 ori mai mari decât dacă ați lua 10-15 scutece lavabile (costul spălării inclus). Fiind reutilizabile, le puteți folosi și la următorul copil, dublând astfel economia făcută!
3. Sunt ecologice: cu ajutorul scutecelor refolosibile ajutăm și noi mediul să reziste sănătos mai mult timp, evitând formarea de sute de kilograme de deșeuri rezultate din folosirea scutecelor nereciclabile din plastic.
4. Sunt practice și ușor de folosit. Sunt formate dintr-un chiloțel impermeabil frumos colorat și un interior din bumbac organic cu aripioare elastice. Interiorul se prinde cu capse de chiloțel și se poate schimba separat, permițând refolosirea chiloțelui. Caracterul practic este dat de faptul că odată atașat interiorul cu capse de chiloțel se îmbracă la fel ca un scutec de unică folosință și se închide în talie cu capse sau arici. În plus, au o mărime unică, adică pe măsură ce bebe crește scutecul se ajustează printr-un sistem de capse.
5. Bebe învață mai repede la oliță deoarece bumbacul îi va da senzația de piele udă și va dobândi mai rapid controlul sfincterelor prin asocierea între senzația de ud și eliminarea pipiului. Copiii scuteciți cu bumbac învață să facă la oliță, în medie, în jurul vârstei de 18 luni, spre deosebire de cele 30 de luni necesare copiilor care au folosit scutece de unică folosință.

 

GroVia, o companie americană înființată de o mămică, a creat un sistem inovator de scutece refolosibile, combinând materiale colorate și atrăgătoare pentru chiloțelul impermeabil cu bumbacul organic pentru interiorul prins cu capse. Inovația constă în faptul că interiorul din bumbac are un strat impermeabil la bază care împiedică murdărirea chiloțelului la fiecare pipi. Astfel, chiloțelul poate fi refolosit, fiind suficientă schimbarea mai frecventă a interiorului. De asemenea, interiorul are pe laterale două aripioare cu elastic care se mulează pe piciorușul bebelușului, păstrând înăuntru tot ce produce acesta și împiedicând scurgerile. Chiloțelul moale impermeabil, căptușit cu un strat de material perforat ce permite pielii să respire, are și el elastic pe lateral pentru a se mula pe piciorușe și șolduri.

 

Detaliu insert


Instrucțiuni de folosire


1. Atașați insertul de chiloțelul impermeabil prin intermediul capselor și apoi puneți scutecul bebelușului la fel ca pe un scutec de unică folosință gen Pampers. Inserturile din bumbac organic și inserturile Stay Dry se potrivesc cu toate cele 4 tipuri de chiloței (cu capse sau cu arici, culoare uni sau imprimeu haios), precum și cu Scutecul lavabil – chiloțel cu insert organic și arici, care este practic un chiloțel cu arici care are și un insert inclus. Scutecul lavabil integral All-in-one are un insert cusut de chiloțel care nu se poate schimba, deci nu se pot folosi inserturile cu capse care se vând separat. 


2. Avantajul la acest sistem cu insert prins cu capse este că, în cazul insertului cu strat impermeabil, se poate schimba doar interiorul mai des, iar chiloțelul se poate refolosi dacă nu s-a murdărit pe margine. Stratul impermeabil de la baza insertului și aripioarele cu elastic ale insertului împiedică lichidele să murdărească chiloțelul. Astfel aveți nevoie de mai puțini chiloței și mai multe interioare pt schimbat mai des, făcând o economie suplimentară.


3. Pentru copilașii mai mari sau pentru noapte se poate adăuga un Booster pentru suplimentarea absorbției (versiunea StayDry sau versiunea bumbac organic). Acesta se așază pur și simplu peste insert, fără a mai fi prins cu capse. 


4.  O altă inovație a sistemului GroVia este oferirea unei soluții pentru concedii, când nu putem folosi scutecele lavabile deoarece nu avem unde le spăla. GroVia oferă inserturile bio de unică folosință BioSoaker care se folosesc împreună cu chiloțelul impermeabil și pot fi aruncate la gunoi. Sunt din fibre naturale, biodegradabile și ecologice. De asemenea, aceste inserturi se pot folosi și la creșă, fiind mai ușor acceptate de personalul de îngrijire.


5. Pentru antrenamentul la oliță se poate folosi un chiloțel simplu cu un Booster pentru a prinde micile scăpări din timpul zilei. Pentru noapte este necesar un insert cu capse, mai absorbant, deoarece un simplu booster nu poate absorbi un pipi de copil de 2 ani. Asta dacă nu vreți să investiți într-un Chiloțel de antrenament la oliță, care se vinde separat.


6. Spălați inserturile și chiloțeii la maximum 60 grade Celsius. Este suficient pentru o curățare temeinică. Temperaturile mai ridicate riscă să deterioreze materialul impermeabil din care sunt făcuți chiloțeii și baza inserturilor. De asemenea, este nevoie să spălați inserturile absorbante de cel puțin 5 ori (cu detergent) și să le uscați înainte ca acestea să atingă capacitatea maximă de absorbție. În acest timp le puteți folosi, dar trebuie schimbate puțin mai des.


7. Nu folosiți balsam pentru că va rămâne în fibrele materialului și va diminua capacitatea de absorbție. De asemenea, folosiți detergent lichid deoarece unele granule din detergenții sub formă de praf nu se dizolvă complet și rămân printre fibrele de bumbac, diminuând de asemenea absorbția. Este recomandat să folosiți detergent ecologic, mult mai natural pentru pielea sensibilă a bebelușilor.


8. Puteți folosi un înălbitor ecologic pe bază de oxigenare sau, pentru petele mai încăpățânate, un Săpun lichid pentru pete pe bază de bilă de bou. Este foarte eficient, acționează la fel ca un Vanish dacă îl lăsați 10 minute să acționeze direct pe pată înainte de a pune scutecul în mașina de spălat. 


9. Dacă folosiți creme pentru fundulețul bebelușului trebuie neapărat să folosiți hârtie de protecție (BioLiners) pentru a împiedica crema grasă să se îmbibe în material. Există riscul ca ea să nu se spele complet în mașină și atunci apar probleme cu absorbția materialului. În general, cu acest tip de scutece nu mai este nevoie să folosiți creme pentru că iritațiile nu apar.

 
Coşul cu bunătăţi: 0,00 lei